10 rätter du kan laga med en köksmaskin
En köksmaskin är ett mycket mångsidigt verktyg som kan användas till en rad olika uppgifter i köket. Du kan baka bröd, kakor och degar, samt vispa grädde. Vissa köksmaskiner kommer även med olika tillbehör som gör att du också kan göra korv, pasta och glass. Det finns många köksmaskiner att välja mellan, och du kan se några av de bästa modellerna i vårt bäst i test köksmaskin.
Vi har hittat några recept som du kan använda när du vill laga några smakfulla rätter med hjälp av en köksmaskin. Du kan bland annat använda en köksmaskin för att göra pizza, äppelkaka och pannkakor, samt dressingar, bröd, korv och köttbullar, och mycket annat gott.
1. Pizzadeg
Lite smakar så gott som hemlagad pizza och degen görs enkelt med hjälp av knådningsfunktionen i en köksmaskin. För extra god smak kan du även tillsätta örter i degen om du önskar.
Detta behöver du:
- 500 g vetemjöl
- 1 tsk salt
- 2 tsk socker
- 1 paket torrjäst
- 3 dl varmt vatten
- 2 msk olivolja
Så här gör du:
- Blanda mjöl, salt, socker och torrjäst i köksmaskinen.
- Tillsätt varmt vatten och olivolja.
- Kör köksmaskinen på låg hastighet tills degen samlar sig.
- Knåda degen i 5-7 minuter på medelhastighet tills den är slät och elastisk.
- Låt degen jäsa i en skål täckt med plastfolie i ca 1 timme.
2. Äppelpaj
Hösten är högsäsong för äpplen och då passar det perfekt att göra en äppelpaj. Du kan också göra en äppelkaka om du vill det. Skillnaden mellan en äppelpaj och äppelkaka är att en paj vanligtvis har ett lock, medan en äppelkaka har äppelskivor i degen.
Detta behöver du:
- 250 g vetemjöl
- 150 g smör
- 2 msk socker
- 1 ägg
- 4-5 äpplen, skalade och skurna i skivor
- 2 msk kanel
- 3 msk socker
Så här gör du:
- Blanda mjöl, smör och socker i köksmaskinen tills det liknar grova smulor.
- Tillsätt ägget och blanda till en jämn deg. Spara lite av degen till pajlock.
- Tryck ut degen i en pajform.
- Förbaka pajskalet i cirka 15 minuter. Fyll formen med ärter och baka pajen i ugnen.
- Blanda äppelskivor med kanel och socker och lägg dem i pajskalet.
- Lägg resten av degen över pajen och gör mönster om du önskar det.
- Baka vid 180°C i cirka 45 minuter.
3. Hemlagat bröd
Hemlagat bröd smakar underbart, och om du bakar flera på en gång kan du lägga några i frysen så har du alltid bröd tillgängligt när du behöver det.
Detta behöver du:
- 600 g vetemjöl
- 1 paket torrjäst
- 2 tsk salt
- 3 dl varmt vatten
- 2 msk olivolja
Så här gör du:
- Blanda mjöl, torrjäst och salt i köksmaskinen.
- Tillsätt varmt vatten och olivolja.
- Knåda degen i 5-7 minuter tills den är slät och elastisk.
- Låt degen jäsa i en skål täckt med plastfolie i cirka 1 timme.
- Forma degen till ett bröd och låt det jäsa ytterligare 30 minuter.
- Baka vid 200°C i 25-30 minuter.
- Brödet är klart när det är gyllene och det ger ifrån sig en ihålig ljud när du knackar på botten av brödet.
4. Köttbullar
Hemlagade köttbullar kan varieras i det oändliga med olika kryddor. Servera till pasta med tomatsås – gärna hemlagad.
Detta behöver du:
- 500 g köttfärs
- 1 lök, hackad
- 2 vitlöksklyftor
- 1 ägg
- 1/2 kopp ströbröd
- 2 msk mjölk
- Salt och peppar efter smak
Så här gör du:
- Lägg köttfärs, lök, vitlök, ägg, ströbröd och mjölk i köksmaskinen.
- Kör tills allt är väl blandat.
- Forma små köttbullar och stek dem i en panna med lite olja tills de är genomstekta.
5. Kanelbullar
Kanelbullar är en favorit i många hem, och det är inte utan anledning. De är saftiga och smakar härligt av smör, socker och kanel. Kanelbullar kan enkelt frysas in om du önskar det.
Detta behöver du:
Deg:
- 500 g vetemjöl
- 1 paket torrjäst (eller 50 g färsk jäst)
- 100 g socker
- 1 tsk kardemumma
- 1/2 tsk salt
- 3 dl mjölk
- 75 g smör, rumstempererat
Fyllning:
- 100 g smör, rumstempererat
- 100 g socker
- 2 msk kanel
Pensling:
- 1 ägg
Pynt:
- Pärlsocker eller glasyr
Så här gör du:
- Blanda vetemjöl, torrjäst, socker, kardemumma och salt i en stor skål.
- Värm mjölken till den är ljummen (ca. 37°C om du använder färsk jäst, lite varmare för torrjäst).
- Tillsätt den ljumma mjölken i mjölblandningen och rör om väl.
- Tillsätt det rumstempererade smöret i små tärningar och knåda degen väl tills den är smidig och elastisk. Detta kan ta cirka 10 minuter för hand eller 5 minuter med en köksmaskin.
- Täck degen med en ren kökshandduk och låt den jäsa på en varm plats i cirka 1 timme, eller tills den har fördubblats i storlek.
- Gör fyllningen genom att blanda smör, socker och kanel till en jämn massa.
- När degen är färdigjäst, kavla ut den till en rektangel på cirka 30×40 cm.
- Bred fyllningen jämnt över degen.
- Rulla degen från långsidan till en tight rulle.
- Skär rullen i cirka 2 cm tjocka skivor och lägg dem på en bakpappersklädd plåt.
- Låt kanelbullarna jäsa under en kökshandduk i cirka 30 minuter.
- Förvärm ugnen till 220°C (över- och undervärme).
- Pensla kanelbullarna med uppvispat ägg.
- Grädda kanelbullarna mitt i ugnen i 10-12 minuter, eller tills de är gyllene och genomgräddade.
- Låt bullarna svalna på ett galler.
- Strö pärlsocker över kanelbullarna direkt efter gräddning, eller gör en glasyr genom att blanda florsocker med lite vatten och ringla över de avsvalnade kanelbullarna.
6. Pasta
Pasta görs enkelt för hand, men en köksmaskin med pastatillbehör gör att du kan tillverka pasta i olika varianter. Kom ihåg att kavla ut pastan i en tunn platta innan du skickar den genom pastamaskinen till köksmaskinen.
Detta behöver du:
- 400 g vetemjöl (helst tipo 00)
- 4 stora ägg
Så här gör du:
- Gör pastadegen genom att hälla mjölet på en ren arbetsyta och gör en stor grop i mitten.
- Knäck äggen i gropen och vispa dem lätt med en gaffel.
- Börja blanda mjölet med äggen, lite i taget, tills det bildas en deg.
- Knåda degen väl i cirka 10 minuter tills den blir jämn och elastisk. Om degen känns för torr, tillsätt lite vatten. Om den känns för våt, tillsätt lite mer mjöl.
- Packa in degen i plastfolie och låt den vila i minst 30 minuter i rumstemperatur.
- Dela degen i mindre portioner och kavla varje portion tunt med en kavel eller en pastamaskin. Börja med den tjockaste inställningen och arbeta dig gradvis till den tunnaste.
- Skär pastan i önskad form (t.ex. tagliatelle, fettuccine eller lasagneplattor).
- Koka upp en stor kastrull med väl saltat vatten.
- Tillsätt pastan och koka i 2-3 minuter, eller tills den är al dente. Färsk pasta kokar mycket snabbare än torkad pasta.
- Servera pastan med din favoritsås, till exempel tomatsås, pesto eller bara lite olivolja och parmesan.
7. Pavlova
Pavlova är en populär dessert som är känd för sin spröda yta och mjuka, marshmallow-liknande inre och serveras ofta vid tillställningar som födelsedagar, konfirmationer och bröllop.
Detta behöver du:
Marängbotten:
- 4 stora äggvitor (rumstempererade)
- 250 g socker
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 1 tsk majsstärkelse
- 1 tsk vaniljextrakt
Topping:
- 3 dl vispgrädde
- Färska bär (t.ex. jordgubbar, hallon, blåbär, kiwi, passionsfrukt)
Så här gör du:
- Förvärm ugnen till 150°C. Lägg bakplåtspapper på en plåt och rita en cirkel på ca. 20 cm i diameter som riktlinje.
- Vispa äggvitorna på medelhastighet tills de bildar mjuka toppar.
- Tillsätt sockret lite i taget och vispa tills marängen är blank och styv. Detta kan ta 7-10 minuter.
- Sikta i majsstärkelsen och vänd försiktigt in vitvinsvinägern och vaniljextraktet.
- Fördela marängen inom cirkeln på bakplåtspappret. Gör en liten fördjupning i mitten för att ha plats för fyllningen senare.
- Sätt plåten i ugnen och sänk temperaturen till 120°C. Baka marängen i 1 timme och 15 minuter.
- Stäng av ugnen och låt marängen svalna helt i ugnen med dörren på glänt.
- Vispa grädden till mjuka toppar. Fördela grädden på marängbottnen.
- Dekorera med färska bär och eventuellt andra frukter efter önskemål.
8. Hemlagad glass
Hemlagad glass är en läcker och tillfredsställande dessert som du enkelt kan göra med en glassmaskin som följer med en köksmaskin.
Detta behöver du:
- 5 dl vispgrädde
- 2 ½ dl helmjölk
- 150 g socker
- 1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljextrakt
- 5 äggulor
Så här gör du:
- Häll vispgrädden och mjölken i en kastrull.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Tillsätt både fröna och stången i mjölkblandningen (om du använder vaniljextrakt, tillsätt det senare).
- Värm blandningen på medelhög värme tills den börjar ånga, men låt den inte koka. Ta kastrullen av värmen och låt den dra i 15 minuter.
- Vispa äggulorna och sockret i en skål tills det blir ljust och luftigt.
- Ta bort vaniljstången från mjölkblandningen.
- Häll försiktigt den varma mjölkblandningen över äggulorna medan du vispar konstant för att temperera äggen.
- Häll blandningen tillbaka i kastrullen och värm på medellåg värme.
- Rör konstant tills blandningen tjocknar och täcker baksidan av en sked (ca. 75°C). Se till att det inte kokar, då kan äggen koagulera.
- Sila blandningen genom en finmaskig sil för att ta bort eventuella klumpar. Om du använder vaniljextrakt, tillsätt det nu.
- Häll den avsvalnade blandningen i glassmaskinen och följ tillverkarens instruktioner.
- När glassen har nått önskad konsistens, överför den till en lufttät behållare och frys i minst 2 timmar före servering.
- Du kan tillsätta chokladbitar, fruktpuré eller nötter efter att glassen är klar i glassmaskinen men innan den fryses.
- Glassen kan förvaras i frysen i upp till en vecka, men smakar bäst när den är färsk.
9. Crèpes
Crêpes är nästan som pannkakor, men lite tunnare. Du kan göra dem både som frukost och som dessert, och de smakar ljuvligt.
Detta behöver du:
- 2 ½ dl mjölk
- 1 ½ dl vatten
- 4 ägg
- 2 msk smält smör
- 2 dl vetemjöl
- 1 nypa salt
- 1 msk socker (valfritt, för söta crêpes)
Så här gör du:
- I en stor skål, vispa samman mjölk, vatten, ägg och smält smör.
- Sikta ner vetemjöl, salt och socker (om du använder det). Rör till en jämn smet utan klumpar.
- Låt smeten vila i minst 30 minuter i kylskåpet för att låta mjölet absorbera vätskan.
- Värm en non-stick stekpanna på medelhög värme och smör lätt med lite smör.
- Häll en liten skopa (ca 1/4 kopp) smet i pannan och rotera pannan så att smeten täcker botten jämnt.
- Stek tills kanten börjar bli gyllenbrun och crêpen lätt lossnar från pannan, ca 1-2 minuter.
- Vänd crêpen och stek ytterligare 1 minut på andra sidan.
- Flytta över till en tallrik och upprepa med resten av smeten, smörj pannan mellan varje crêpe om nödvändigt.
- Servera crêpes med din favoritfyllning, till exempel sylt, Nutella, färska bär, socker och citron, eller bara med smör och socker.
10. Brownie
Brownie smakar härligt och du kan tillsätta hackade nötter om du vill. Servera gärna med glass eller vispad grädde samt färska bär för extra god smak.
Detta behöver du:
- 150 g smör
- 200 g mörk choklad
- 4 ägg
- 3 dl socker
- 1 ½ dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 nypa salt
Så här gör du:
- Förvärm ugnen till 175°C. Klä en fyrkantig form (ca. 20×20 cm) med bakplåtspapper.
- Smält smöret i en kastrull på låg värme.
- Tillsätt chokladen och rör om tills den är helt smält och blandningen är jämn. Låt det svalna lite.
- I en stor skål, vispa ägg och socker tills det blir ljust och luftigt.
- Tillsätt chokladblandningen och rör om väl.
- Sikta i vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. Rör tills allt är väl blandat.
- Häll smeten i den förberedda formen och jämna ut ytan.
- Baka i mitten av ugnen i ca. 25-30 minuter. Brownien ska vara fast i kanterna men lite mjuk i mitten.
- Låt brownien svalna helt i formen innan du skär den i fyrkanter.
Lycka till och njut!