Bästatester

Hur väljer man rätt stekpanna?

Hur väljer man rätt stekpanna?

En bra stekpanna har faktiskt stor betydelse för både smaken på det du steker och resultatet. Det finns ett stort urval av stekpannor att välja mellan. De kommer i olika designer och material, samt med olika funktioner. Undrar du vilken stekpanna som passar bäst för dig? Då bör du ta en titt på vår bäst i test-stekpanna.

Vi har också tittat på vad du bör tänka på när du ska välja rätt stekpanna och vilka fördelarna är med de olika materialen.

Detta bör du titta efter när du ska köpa stekpanna

När du ska välja en stekpanna finns det flera faktorer att överväga. Oavsett om du lagar mycket eller lite mat bör du alltid välja en stekpanna som passar dina behov.

Material

Stekpannor kommer i olika material, och varje material har sina unika egenskaper. Du hittar stekpannor i allt från rostfritt stål och koppar till keramiska pannor och kolstål.

  • Rostfritt stål: Hållbart, lätt att rengöra, men kan kräva mer olja för att undvika att maten fastnar.
  • Gjutjärn: Utmärkt värmefördelning, hållbart och kan användas i ugnen, men kan vara tungt.
  • Non-stick: Lätt att rengöra och idealisk för mat som ägg och pannkakor. Slits med tiden och bör inte användas vid hög värme.
  • Kolstål: Liknar gjutjärn men är lättare. Bra värmefördelning och kan användas i ugnen.
  • Koppar: Utmärkt värmefördelning, men kräver underhåll för att undvika missfärgning. Dyrare och ofta kombinerad med rostfritt stål.
  • Keramisk: Non-stick-pannor med keramisk beläggning. Ses ofta som ett hälsosammare alternativ till traditionella non-stick-pannor.

Storlek

Stekpannor finns i olika storlekar, så det kan vara bra att tänka på hur många du vanligtvis lagar mat till. En 20–24 cm panna passar bra för en person eller små rätter, medan en 28–30 cm panna är bättre för familjer eller större portioner.

Vikt

Vissa stekpannor väger mer än andra. En tyngre panna håller bättre på värmen och ger jämnare matlagning, men kan vara svårare att hantera. Fundera på hur bekvämt det är för dig att lyfta och manövrera pannan.

Handtag

Stekpannor finns både med fasta handtag och med avtagbara handtag. Se efter ett handtag som sitter stadigt och helst är tillverkat av värmetåligt material. Vissa pannor har handtag som tål ugnsvärme, vilket ger mer flexibilitet.

Kompatibilitet med spishällar

Se till att pannan fungerar på din spishäll (induktion, gas, keramisk eller elektrisk). Inte alla material är kompatibla med alla typer av spishällar.

Underhåll

Tänk på hur mycket underhåll du är villig att göra. Non-stick-pannor kräver varsam hantering, medan gjutjärn och kolstål måste oljas regelbundet för att behålla sin non-stick-yta.

Pris

Stekpannor varierar mycket i pris. En bra stekpanna kan vara en investering, men det är viktigt att hitta en som passar både din budget och dina behov. Kom ihåg att dyrare pannor ofta har längre livslängd.

Syfte

Fundera på vilken typ av mat du oftast lagar och vilka råvaror du brukar tillaga. Non-stick är idealiskt för delikata livsmedel, medan gjutjärn och rostfritt stål är bättre för kött som kräver hög värme för att få en fin stekyta.

Tillbehör

Vissa pannor kommer med lock eller andra tillbehör som kan vara praktiska. Lock hjälper till att behålla värme och fukt och är särskilt användbara för rätter som behöver längre tillagningstid.

Märke

Kända märken erbjuder ofta högre kvalitet och bättre garantier. Undersök recensioner och andras erfarenheter innan du fattar ett beslut.

Typer av stekpannor

Det finns flera typer av stekpannor, var och en med sina unika egenskaper och användningsområden. Här är en översikt över de vanligaste typerna av stekpannor.

Non-stick stekpanna

Stekpanna med non-stick-beläggning är stekpannor som är belagda med ett non-stick-material som teflon eller keramik, vilket gör att maten inte fastnar. Dessa stekpannor är perfekta för mat som ägg, pannkakor, fisk och annan mat som lätt kan fastna.

Non-stick-stekpannor kräver mindre fett vid matlagning och är enkla att rengöra. Nackdelen är att beläggningen kan slitas av med tiden, och pannan bör användas vid låg till medelhög värme för att undvika skador på beläggningen.

Stekpanna i rostfritt stål

Stekpanna i rostfritt stål kommer ofta med en kärna av aluminium eller koppar för bättre värmefördelning. Detta är en mångsidig panna som kan användas till det mesta. En stekpanna i rostfritt stål är hållbar, tål hög värme, kan användas i ugn och är motståndskraftig mot repor. Nackdelen med en stekpanna i rostfritt stål är att mat lätt kan fastna om pannan inte är ordentligt uppvärmd eller om för lite fett används.

Gjutjärnspanna

Stekpanna av gjutjärn är tillverkad av solidt gjutjärn och är känd för utmärkt värmefördelning. En gjutjärnspanna är idealisk för stekning, bakning och matlagning som kräver hög värme, och den kan även användas i ugnen. Gjutjärnspannor är mycket hållbara, ger en bra stekyta på kött och kan hålla i generationer om de underhålls väl. Nackdelen med en gjutjärnspanna är att den kan vara tung och kan rosta om den inte torkas ordentligt.

Stekpanna i kolstål

Stekpanna i kolstål liknar gjutjärn, men är lättare och tunnare. Den bör också oljas in för att behålla sina non-stick-egenskaper. Den är bra för hög värme och stekning av både kött och grönsaker. Stekpanna i kolstål är lätt, värms snabbt upp och utvecklar en naturlig non-stick-yta över tid. Nackdelen med en kolstålpanna är att den kräver underhåll och kan rosta om den inte sköts ordentligt.

Kopparpanna

Stekpanna i koppar är tillverkad av koppar och har ofta en insida av rostfritt stål för att förhindra reaktion med maten. Den är utmärkt för precis värmehantering, som såser, sautering och andra delikata rätter. En stekpanna i koppar har fantastisk värmefördelning och reagerar snabbt på temperaturförändringar. Nackdelen är att den ofta är dyr och kräver regelbundet underhåll för att hålla kopparen glänsande.

Keramisk stekpanna

Keramisk stekpanna är non-stick-pannor med keramisk beläggning och anses ofta vara ett hälsosammare alternativ till traditionella non-stick-pannor. Den används för samma typer av mat som andra non-stick-pannor, såsom ägg, fisk och delikata rätter. Keramiska pannor tål högre temperaturer än traditionella non-stick-pannor och är fria från PTFE/PFOA. Nackdelen är att beläggningen kan slitas snabbare än teflon, och pannan kan förlora sina non-stick-egenskaper över tid.

Aluminiumsstekpanna

Stekpannor i aluminium är ofta lätta och prisvärda. De är vanligtvis belagda med non-stick-material. De är mångsidiga och värms snabbt upp, men passar bäst för lätt till medelstark stekning. Nackdelen med dessa pannor är att utan non-stick-beläggning eller anodisering kan aluminium reagera med sura livsmedel och orsaka missfärgning eller metallsmak.

Titaniumstekpanna

Stekpanna i titan är ofta non-stick-pannor som är förstärkta med titan för extra hållbarhet. De har liknande användningsområden som non-stick-pannor, men med extra slitstyrka. Titanpannor är mycket slitstarka, reptåliga och ofta säkrare vid höga temperaturer än vanliga non-stick-pannor. De är dock ofta dyrare jämfört med andra pannor.

Varje typ av stekpanna har sina fördelar och nackdelar, och den bästa pannan för dig beror på dina matlagningsbehov, preferenser och hur mycket underhåll du är villig att göra.