Bästatester

Stavmixer – 10 rätter du kan laga hemma

Detta kan du enkelt göra med en stavmixer

En stavmixer är ett mångsidigt köksverktyg som kan användas för att göra en rad rätter med alla typer av ingredienser. Vad du kan göra med en stavmixer är nästan obegränsat, men du behöver en stavmixer med tillbehör för att kunna både hacka, blanda, mixa och vispa.

Vi har tittat på vad du kan göra med en stavmixer och hittat några recept för att ge dig inspiration och tips till goda vardagsrätter.

Soppor

En stavmixer kan användas för att göra jämna och krämiga soppor direkt i grytan, vilket gör det hela snabbt och enkelt i en annars så hektisk vardag. Prova gärna soppor som krämig tomatsoppa, blomkålssoppa, pumpasoppa eller broccolisoppa. Allt du behöver göra är att koka grönsakerna, tillsätta kryddor och buljong och sedan mixa grönsakerna direkt i grytan.

Hemlagad Tomatsoppa

En hemlagad tomatsoppa är enkel att göra och smakar fantastiskt. Om du har gott om tid kan du byta ut de konserverade tomaterna mot färska tomater och baka dem i ugnen i cirka 1 timme. Baka tomaterna tillsammans med lök, vitlök och lite kryddor. Mixa allt med en stavmixer när det är klart. Sila, koka upp, tillsätt grädde och smaka av med salt och peppar.

Detta behöver du:

  • 1 msk olivolja
  • 1 lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 800 g konserverade tomater
  • 500 ml grönsaksbuljong
  • 1 tsk socker
  • Salt och peppar efter smak
  • 1 dl grädde (valfritt)
  • Färsk basilika till garnering

Så här gör du:

  1. Värm olivoljan i en stor gryta och stek löken och vitlöken tills de är mjuka.
  2. Tillsätt konserverade tomater, grönsaksbuljong och socker. Koka upp och låt sjuda i 20 minuter.
  3. Använd stavmixern för att mixa soppan till en jämn konsistens.
  4. Tillsätt grädden om så önskas och smaka av med salt och peppar.
  5. Garnera med färsk basilika före servering.

Smoothies og Shakes

En stavmixer kommer att hjälpa dig att göra goda smoothies och shakes, perfekt för dig som är mycket på språng och gillar att äta hälsosamt. Det finns många sätt att göra en god smoothie på. Du kan blanda frukt, grönsaker, yoghurt eller mjölk, och eventuellt tillsätta proteinpulver för en mer mättande variant.

Bär-Smoothie

En bär-smoothie är enkel att göra, och du kan använda både frysta och färska bär, beroende på vad du gillar bäst.

Detta behöver du:

  • 1 näve valfria frysta bär (blåbär, jordgubbar, hallon eller en blandning)
  • 1 banan
  • 1 dl yoghurt (vanilj eller naturell)
  • 1/2 dl apelsinjuice (eller annan juice efter smak)
  • 1 msk honung (valfritt, för sötma)
  • Isbitar

Så här gör du:

  1. Skala bananen och skär den i bitar.
  2. Mät upp de frysta bären, yoghurten och juicen.
  3. Blanda ingredienserna genom att lägga de frysta bären, bananbitarna, yoghurten, juicen, honungen (om du använder det) och isbitarna i en behållare.
  4. Mixa allt tillsammans tills du får en jämn och krämig konsistens. Detta tar vanligtvis 1-2 minuter, beroende på kraften hos stavmixern.
  5. Smaka på smoothien och tillsätt mer juice eller honung om du vill ha en tunnare konsistens eller mer sötma.
  6. Häll smoothien i ett glas och servera omedelbart. Du kan garnera med några färska bär på toppen om så önskas.

För extra näringsinnehåll kan du tillsätta en näve spenat eller grönkål. Detta gör smoothien grön, men bärsmaken kommer fortfarande att dominera. Om du vill ha en mer proteinrik smoothie kan du tillsätta en skopa proteinpulver eller en näve nötter. Du kan också använda mandelmjölk, kokosmjölk eller annan växtbaserad mjölk istället för yoghurt och juice.

Såser och Dressing

Gör jämna, delikata såser och dressingar med stavmixern. Den kommer både att hacka och mixa ingredienserna så att du får perfekta såser och dressingar. Prova att göra hemlagad majonnäs, hollandaise, pesto, vinägrett, caesardressing eller en härlig ranchdressing till salladen.

Hemlagad Pesto

Pesto smakar absolut bäst hemlagad, och du gör den enkelt med råvaror som färsk basilika, parmesanost, olivolja, citron och pinjenötter. Smaka av den så att den blir precis som du gillar den bäst. Du kan använda pesto till sallad, pasta och smörgåsar, och det smakar härligt.

Detta behöver du:

  • 2 nävar hackade färska basilikablad
  • 1/2 dl riven parmesanost
  • 1/2 dl extra jungfruolivolja
  • Pinjenötter
  • 2 vitlöksklyftor
  • Salt och peppar efter smak
  • Lite citronsaft för extra friskhet (kan uteslutas)

Så här gör du:

  1. Skölj basilikabladen och torka dem noggrant, och skala vitlöksklyftorna.
  2. För extra smak, rosta pinjenötterna lätt i en torr stekpanna på medelhög värme tills de är gyllenbruna. Detta tar vanligtvis 2-3 minuter. Var noga med att de inte bränns. Du kan också använda pinjenötterna direkt i dressingen utan att rosta dem.
  3. Blanda ingredienserna genom att lägga basilikablad, parmesanost, pinjenötter och vitlök i en behållare.
  4. Tillsätt olivoljan och mixa på låg hastighet. Tillsätt olivoljan långsamt medan du mixar tills du får en jämn och krämig konsistens.
  5. Smaka av med salt och peppar. Om du vill kan du tillsätta lite citronsaft för extra friskhet.

Peston kan användas omedelbart som sås till pasta, topping på bröd eller som smakförstärkare i olika rätter. Förvara peston i en lufttät behållare och häll ett tunt lager olivolja på toppen för att förhindra oxidation. Förvara i kylskåp i upp till en vecka eller frys in i iskubsformar för längre förvaring.

Du kan ersätta pinjenötterna med andra nötter som valnötter, mandlar eller cashewnötter för en lite annorlunda smak. Om du vill ha en mjölkfri version kan du ersätta parmesanosten med näringsjäst.

Puréer

Puréer passar perfekt som tillbehör till olika rätter och du gör det enkelt genom att baka olika grönsaker i ugnen. En grönsakspuré är också perfekt som barnmat eller som tillbehör till middagsrätter. Du kan göra puré av allt från potatis och ärtor till morötter, blomkål och pumpa. Här är det bara fantasin som sätter gränser.

Hemlagad Pumpapuré

Pumpa passar till både kyckling och fläskkött, men du kan också använda pumpapuré till en smakrik halloween-dryck om du vill. Puré är enkelt att göra och du kan använda de flesta ätbara pumpor. Förvara resterna i kylskåpet några dagar.

Använd pumpapuré i kakor, muffins och pajer, eller tillsätt purén i soppor för en krämig konsistens. Du kan också blanda pumpapuré i smoothies för en höstlig smak eller använda den som bas till pastasås.

Detta behöver du:

  • 1 medelstor pumpa
  • 1-2 msk olivolja
  • Salt

Så här gör du:

  1. Förvärm ugnen till 175°C.
  2. Tvätta pumpan noggrant och skär den i två. Ta bort fröna och trådarna med en sked. Du kan spara fröna till rostning senare om du vill.
  3. Pensla pumpahalvorna med olivolja (valfritt) och strö över lite salt om så önskas.
  4. Lägg pumpahalvorna med snittytan nedåt på en bakplåt täckt med bakplåtspapper.
  5. Baka i ugnen i 45-60 minuter, eller tills pumpan är mjuk och du enkelt kan sticka en gaffel eller kniv genom köttet.
  6. Ta ut pumpan ur ugnen och låt den svalna tillräckligt för att du ska kunna hantera den utan att bränna dig.
  7. Skrapa ur det mjuka pumpaköttet med en sked och lägg det i en behållare.
  8. Mixa pumpaköttet med stavmixern tills det är helt slätt och jämnt. Detta tar vanligtvis 1-2 minuter.

Servera pumpapurén omedelbart i recept, eller förvara den i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till en vecka. För längre förvaring kan du frysa pumpapurén i portionsstorlekar i upp till 3 månader.

Om du gör puré till söta recept kan du tillsätta kryddor som kanel, muskotnöt, ingefära och nejlika i purén. Om du har bråttom kan du också koka pumpabitarna tills de är mjuka och sedan puréa dem. Bakning ger dock en djupare smak

Desserter

Stavmixern kan användas för att göra luftiga desserter och krämer som till exempel chokladmousse, fruktmousse, vaniljkräm och vispad grädde. Om du ska använda stavmixern till desserter bör du se till att du har en stavmixer med rätt tillbehör, som en ballongvisp.

Chokladmousse

Alla älskar choklad, och chokladmousse kan serveras både till vardags och fest. Chokladmousse smakar allra bäst om du gör den så silkig som möjligt.

Detta behöver du:

  • 200 g mörk choklad (70% kakao rekommenderas)
  • 3 msk smör
  • 3 stora ägg, separerade
  • 1/4 kopp socker
  • 1 kopp grädde
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • En nypa salt

Så här gör du:

  1. Bryt chokladen i små bitar och smält den tillsammans med smöret i en värmetålig skål över en kastrull med lätt kokande vatten (vattenbad). Rör om regelbundet tills chokladen är helt smält och slät. Alternativt kan du smälta chokladen och smöret i mikrovågsugnen i korta intervaller (20-30 sekunder) och röra om mellan varje intervall tills det är smält.
  2. Separera äggen i två skålar, en för äggvitor och en för äggulor.
  3. Vispa äggulorna lätt och rör försiktigt in dem i den smälta chokladen. Låt blandningen svalna något.
  4. I en ren skål, vispa äggvitorna med en nypa salt tills det börjar skumma. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills du får styva toppar.
  5. I en annan skål, vispa grädden till mjuka toppar. Tillsätt vaniljextrakt och vispa tills det är väl blandat.
  6. Blanda samman genom att först försiktigt röra en tredjedel av de vispade äggvitorna i chokladblandningen för att göra den lättare. Vänd sedan försiktigt ner de återstående äggvitorna i chokladen och försök att bevara så mycket luft som möjligt.
  7. Fördela chokladmoussen i serveringsskålar eller glas och täck med plastfolie. Låt moussen svalna i kylskåpet i minst 2 timmar, eller tills den är fast.
  8. Servera chokladmoussen kall, gärna garnerad med vispad grädde, chokladspån, färska bär eller mynta.

För extra smak kan du tillsätta en skvätt konjak, rom eller apelsinlikör i chokladblandningen. Se till att chokladblandningen inte är för varm när du tillsätter äggen, för att undvika att äggen koagulerar.

Pannkakor och Våffelsmet

Våfflor och pannkakor gör du enkelt med en stavmixer. Använd den tillräckligt länge så att du får en jämn och klumpfri smet. Du kan göra både våffelsmet och pannkakssmet lite i förväg om du vill. Ställ smeten kallt så har du den klar när du kommer hem från jobbet eller får gäster.

Klassisk Våffelsmet

Det finns många recept på våfflor och du kan använda det du gillar bäst. Vi har hittat en enkel och smakrik variant som görs snabbt. Servera gärna färska våfflor med glass eller vispad grädde.

Detta behöver du:

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk salt
  • 5 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 100 g smält smör eller margarin
  • (Valfritt) 1 tsk kardemumma för extra smak

Så här gör du:

  1. Smält smöret och låt det svalna något.
  2. Mät upp alla ingredienser.
  3. I en stor skål, sikta vetemjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker och salt (och kardemumma om du använder det).
  4. I en separat skål, vispa ihop mjölk och ägg tills det är väl blandat.
  5. Gör en fördjupning i mitten av de torra ingredienserna och häll i mjölk- och äggblandningen. Vispa tills smeten är jämn och fri från klumpar. Tillsätt det smälta smöret och rör om tills allt är väl blandat.
  6. Låt smeten vila i cirka 15-30 minuter. Detta ger mjölet tid att absorbera vätskan och ger bättre konsistens till våfflorna.
  7. Förvärm våffeljärnet och smörj det lätt om det behövs.
  8. Häll en lämplig mängd smet i våffeljärnet och grädda tills våfflorna är gyllenbruna och krispiga.
  9. Upprepa processen tills all smet är använd.

Servera våfflorna varma med önskat tillbehör som sylt, grädde, färska bär, smör och socker eller brunost. Om du vill ha tjockare våfflor kan du minska mängden mjölk något. För en hälsosammare variant kan du ersätta en del av vetemjölet med grovt mjöl eller havregryn. Våfflorna kan också frysas och värmas upp igen i brödrosten.

Dipper

Goda dipper passar till det mesta och görs enkelt med en stavmixer. Gör en smakfull dipp till grillmaten eller till tacosen på fredag. Du kan göra dipper som är både silkenslena eller med lite större bitar, det väljer du själv. Prova gärna dipper som hummus och guacamole.

Hemgjord Hummus

Hummus är kanske något av det enklaste du kan göra, men som smakar utmärkt till både frukost, middag eller till buffén. Servera gärna med gott nybakat bröd för en extra härlig smakupplevelse.

Detta behöver du:

  • 1 burk (ca. 400 g) kikärter, avrunna och sköljda (eller 250 g torra kikärter kokta tills de är mjuka)
  • 2-3 msk tahini (sesampasta)
  • 2-3 msk citronsaft (från färsk citron)
  • 1-2 vitlöksklyftor, hackade
  • 3-4 msk extra jungfruolivolja
  • 1/2 tsk malen spiskummin
  • Salt efter smak
  • 3-4 msk vatten (justera mängden efter önskad konsistens)
  • (Valfritt) Paprikapulver och extra olivolja till servering

Så här gör du:

  1. Om du använder torra kikärter, blötlägg dem över natten och koka dem sedan tills de är mjuka. Om du använder konserverade kikärter, dränera och skölj dem ordentligt.
  2. Lägg kikärterna, tahini, citronsaft, hackad vitlök, spiskummin och lite salt i en behållare och kör stavmixern tills allt är väl blandat och massan är slät och fin.
  3. Tillsätt olivolja i en jämn ström medan du blandar massan med stavmixern. Tillsätt vatten lite i taget tills du uppnår önskad konsistens. Hummusen ska vara slät och krämig.
  4. Smaka av med mer salt, citronsaft eller tahini vid behov. Justera konsistensen med lite mer vatten om det behövs.
  5. Lägg hummusen i en serveringsskål. Gör en liten fördjupning i mitten och häll lite olivolja över.
  6. Hummus kan förvaras i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till en vecka.

För extra smak kan du tillsätta andra ingredienser som rostade rödbetor, soltorkade tomater eller färsk koriander. Om du vill ha en extra slät konsistens kan du ta bort skalen från kikärterna innan du blandar dem. Detta är lite tidskrävande men ger en mycket krämig hummus.

Äggrätter

Gör en jämn och luftig äggröra eller en klassisk omelett med din stavmixer. Äggröra och omelett kan serveras både som frukost och lunch, och du kan göra allt i förväg om du vill. Du kan också göra äggröra och omelett för flera dagar så sparar du tid de dagar du har mycket att göra.

Klassisk Omelett

En klassisk omelett kan varieras i det oändliga och är perfekt om du har råvaror som är på väg att gå ut. Servera den gärna med gott bröd och lite sallad så får du en komplett måltid.

Detta behöver du:

  • 3 stora ägg
  • 2 msk mjölk eller vatten
  • En nypa salt
  • En nypa peppar
  • 1 msk smör eller olja
  • Fyllning efter eget val (t.ex. skinka, ost, svamp, paprika, lök, spenat)

Så här gör du:

  1. Vispa äggen tillsammans med mjölk eller vatten, salt och peppar i en skål tills det är väl blandat.
  2. Värm smör eller olja i en medelstor stekpanna på medelvärme tills det smälter och täcker botten av pannan.
  3. Häll äggblandningen i pannan och låt den koka utan att röra tills kanterna börjar stelna men mitten fortfarande är lite flytande.
  4. När omeletten börjar stelna men fortfarande är lite flytande på toppen, lägg på önskad fyllning på ena halvan av omeletten.
  5. Använd en stekspade för att försiktigt vika den andra halvan över fyllningen.
  6. Låt omeletten steka i ytterligare en minut eller två tills den är genomstekt men fortfarande mjuk och saftig inuti. Se till att den inte blir för brun eller överstekt.
  7. Skjut försiktigt omeletten över på en tallrik och servera omedelbart.

Du kan tillsätta olika kryddor och örter som gräslök, persilja eller timjan i äggblandningen för extra smak. Prova olika fyllningskombinationer som tomat och basilika, fetaost och spenat, eller bacon och cheddar.

Glass och Sorbet

Lite smakar bättre än hemgjord sorbet eller glass en varm sommardag, men du kan också göra det resten av året. Om du har bär i trädgården kan du till exempel frysa dem och använda dem till jul tillsammans med nygjord glass. Gör basen till hemgjord glass eller sorbet med hjälp av din stavmixer och njut av många härliga munsbitar.

Hemgjord Vaniljglass

Allt smakar bäst hemgjort och hemgjord vaniljglass gör du enkelt utan glassmaskin. Servera till våfflor eller brownie när du har gäster eller när du är sugen på något sött. Du kan tillsätta olika smaker och ingredienser i grundreceptet för variation.

Hemgjord glass kan förvaras i frysen i upp till 2 veckor. För att undvika iskristaller, lägg ett stycke vaxpapper eller plastfolie direkt på ytan av glassen innan du täcker med lock.

Detta behöver du:

  • 5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl sötad kondenserad mjölk
  • 2 tsk vaniljextrakt
  • En nypa salt

Så här gör du:

  1. Häll vispgrädden i en stor skål och vispa med en stavmixer tills du får styva toppar. Detta tar vanligtvis 3-5 minuter.
  2. I en annan skål, blanda samman sötad kondenserad mjölk, vaniljextrakt och en nypa salt.
  3. Använd en slickepott för att försiktigt vända ner den vispade grädden i mjölkblandningen. Gör detta försiktigt för att bevara så mycket luft som möjligt, vilket ger en lätt och luftig glass.
  4. Överför blandningen till en fryssäker behållare och jämna ut toppen med slickepotten.
  5. Täck behållaren med lock eller plastfolie och ställ den i frysen i minst 6 timmar, helst över natten.
  6. Rör regelbundet i blandningen för att ta bort iskristaller.
  7. När glassen är helt frusen är den redo att avnjutas! Använd en glasskopa för att göra fina kulor och servera i skålar eller strutar.

Variationer:

  • Chokladglass: Tillsätt 1 dl kakaopulver till mjölkblandningen.
  • Jordgubbsglass: Blanda i 1 dl pureade jordgubbar.
  • Cookies and Cream: Vänd ner krossade chokladkakor.
  • Mint Chocolate Chip: Tillsätt 1 tsk pepparmintsextrakt och 1/2 dl chokladbitar.

Drycker

Du kan göra cocktails och mocktails med stavmixern genom att blanda ingredienserna till olika drycker. En mocktail är en alkoholfri cocktail som kan serveras både på fest eller när du vill ha något gott att dricka utan alkohol. Om du har en stark stavmixer kan du göra cocktails och mocktails med krossad is och krossade bär.

Vattenmelon Mocktail

Vattenmelon är perfekt för en smakfull mocktail en varm sommardag. Vattenmelon smakar inte bara fantastiskt, den är också hälsosam och full av vitaminer. Dessutom är vattenmelon nästan fri från kalorier, så du kan äta så mycket du vill. Bättre blir det inte.

Detta behöver du:

  • 1 liter vattenmelon, skuren i tärningar (ta bort kärnorna om det behövs)
  • 2,5 dl kokosvatten
  • 2 msk färsk limejuice
  • 1 msk honung eller agavesirap (valfritt, för sötma)
  • Isbitar
  • Färsk mynta till garnering
  • Skivor av lime och vattenmelon till garnering

Så här gör du:

  1. Lägg vattenmelonbitarna i en behållare och mixa med stavmixern tills du får en slät puré. Om vattenmelonen är mycket saftig kan du sila purén genom en finmaskig sil för att ta bort en del av vätskan, men detta är valfritt.
  2. I en stor kanna, blanda vattenmelonpuré, kokosvatten, färsk limejuice och honung (eller agavesirap). Rör om ordentligt tills honungen är helt upplöst.
  3. Fyll glasen med isbitar.
  4. Häll vattenmelonblandningen över isbitarna i glasen.
  5. Garnera med färska myntablad, en skiva lime och en liten bit vattenmelon på kanten av glaset.

Du kan tillsätta lite mineralvatten eller sodavatten för en sprudlande effekt. För en extra smakrik variant kan du tillsätta några bär som jordgubbar eller hallon i blandningen. För en frusen vattenmelon-mocktail kan du frysa vattenmelonbitarna innan du mixar dem och därmed få en slush-liknande konsistens.

En stavmixer är ett oumbärligt verktyg i köket som kan göra matlagningen enklare och mer effektiv.erktøy på kjøkkenet som kan gjøre matlagingen enklere og mer effektiv. Lurer du på hvilken du bør k